Ekşili, Baharatlı: Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Kuru Patlıcan Dolması Tarifi İçin Malzemeler
30 adet kurutulmuş patlıcan
200 gram orta yağlı kıyma
2 adet küçük boy kuru soğan
6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı BURÇAK nar ekşisi
2 yemek kaşığı domates/acı biber salçası karışımı
1 su bardağı baldo pirinç
10 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı BURÇAK karabiber
1/2 tatlı kaşığı BURÇAK nane
Dolma sosu için:
4 su bardağı sıcak su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı BURÇAK sumak ya da BURÇAK nar ekşisi
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
İpe dizili kurutulmuş patlıcanları dikkatli bir şekilde çıkartıp tencereye alın. Üzerlerini geçecek kadar soğuk su ilavesiyle orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynar suda 10-15 dakika kadar haşlayın.
Ne çok sert, ne çok yumuşak kıvamda olan kurutulmuş patlıcanları soğuk suya alıp şoklayın.
Dolmanın harcı için; kabuğunu soyduğunuz kuru soğan ve sarımsakları keskin bir bıçak yardımıyla küçük parçalar halinde doğrayın. Maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
Ilık suda bekletip suyunu süzdüğünüz pirinç, orta yağlı kıyma, incecik kıyılmış kuru soğan, sarımsak, maydanoz, BURÇAK nar ekşisi, domates/biber salçası ve tüm baharatları geniş bir karıştırma kabında karıştırın.
Haşlayıp soğuk suya aldığınız kurutulmuş patlıcanların suyunu süzüp yarısına gelecek kadar hazırladığınız iç harçla doldurun. Ağız kısımlarını sıkıp içe bakacak şekilde tencereye sıra halinde dizin. Aynı işlemi tüm patlıcanlar bitene kadar tekrarlayın.
Küçük bir sos tenceresinde zeytinyağını kızdırın. Biber salçasını kısa bir süre kavurup BURÇAK nar ekşisi, baharatlar ve sıcak suyu ekleyin. 3-5 dakika kadar kaynattığınız sosu ocaktan alın.
Dolmaların üzerini örtecek kadar hazırladığınız sostan ekleyin. Ağırlık yapması için üzerine bir tabak kapatıp kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 45-50 dakika pişirin. Sıcak ya da ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.